Ιωάννινα: ο τόπος που μπορείς να κάνεις τα πάντα!

ioannina-sky-photo-540

Τα Ιωάννινα, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, είναι η «καρδιά» της Ηπείρου. Η λίμνη Παμβώτιδα αποτελεί το αναπόσπαστο μέρος της φυσιογνωμίας της περιοχής. Είναι η ταυτότητα της πόλης, το «είναι» της.

Η Παμβώτιδα ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, λόγω των σημαντικών ενδιαιτημάτων της και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Όλη η ζωή της πόλης ξεκινά και καταλήγει στη λίμνη με το περίφημο Νησί της, όπου οι βάρκες και τα πλοιάρια πηγαινοέρχονται υπό τη σκιά του όρους Μιτσικελίου. Το όλο τοπίο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη επιβλητικότητα, με τη βοήθεια των θρύλων και των παραδόσεων, που προέκυψαν κυρίως την εποχή του Αλή Πασά.

Ένα άλλο στοιχείο που καθορίζει την πόλη είναι το Κάστρο της, μία από τις λίγες ζωντανές καστροπολιτείες που έχουν απομείνει στη χώρα. Εντός των τειχών, πέραν των παραδοσιακών σπιτιών, μια σειρά από μνημεία δημιουργούν εκ των πραγμάτων ένα πολιτιστικό πάρκο: Τα τζαμιά, τα οθωμανικά λουτρά και μαγερεία, οι προμαχώνες…

Γύρω από το Κάστρο απλώνεται το ιστορικό κέντρο με τα σοκάκια του να μεταφέρουν τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο, σε μια άλλη εποχή. Και λίγα μέτρα πιο μακριά, η σύγχρονη πόλη, σε γωνιές της οποίας ξεφυτρώνουν πάρκα και εμβληματικά αρχιτεκτονικά κτίρια.

Τα Ιωάννινα είναι μια ξεχωριστή πόλη που συνδυάζει το βουνίσιο τοπίο με το υδάτινο στοιχείο, τις γειτονιές των παλιών κεραμοσκεπών σπιτών με τις νέες γειτονιές γεμάτες ζωή χάρη και στην παρουσία μιας δυναμικής πανεπιστημιακής κοινότητας. Μια πόλη που μπορεί να περηφανεύεται εν τέλει για την πλούσια βλάστησή της και για τον ενδιαφέροντα συνδυασμό του παλιού με το νέο.

ioannina-castle

Κοντινοί Προορισμοί

Πάργα

Από την πόλη των Ιωαννίνων οι επιλογές για ημερήσιες εκδρομές είναι πολλές και διαφορετικές.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς: Τον παραδοσιακό οικισμό του Μετσόβου,πατρίδα πολλών εθνικών ευεργετών.

Τα, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, χωριά του Ζαγορίου, που αποτελούν απόλυτο προορισμό για κάθε επισκέπτη της πόλης.

Τα πέτρινα χωριά των Τζουμέρκων, Συρράκο και Καλαρρύτες, ονομαστά αρχοντοχώρια με ιστορία. Τα Μαστοροχώρια της Πίνδου με τους ονομαστούς μαστόρους της πέτρας, χτισμένα σε καταπράσινες πλαγιές.

Τους καλοκαιρινούς μήνες η ακτογραμμή του Ιονίου με τις δαντελωτές σμαραγδένιες παραλίες, επιτρέπει στον επισκέπτη από τα Ζαγοροχώρια να βρεθεί εκεί, μέσω της Εγνατίας οδού, σε λίγη ώρα. Η κοσμοπολίτικη Πάργα και τα Σύβοτα είναι δύο δημοφιλείς προορισμοί που προσφέρονται για ονειρεμένες αποδράσεις. Πανέμορφοι κολπίσκοι σαν φιόρδ, μικρά νησάκια με γαλαζοπράσινα νερά και φύση μοναδική, δικαίως φέρνουν όλο και περισσότερους επισκέπτες κάθε χρόνο στην περιοχή!